Podpora iniciativy Vyměňte politiky

12.05.2010 18:15

Možná koukáte, co se nám to na úvodní straně octlo za banner. Ano, rozhodl jsem se, že nevyvolení podpoří iniciativu Vyměňte politiky, o níž už návštěvníci tohoto webu jistě alespoň slyšeli. Takže bych rád krátce vysvětlil důvody.

V minulé úvaze jsem psal, že bez jednoty není síla. Jinak řečeno, pokud se najde více uskupení s podobným cílem, je třeba takováto uskupení v rámci možností spíše sjednocovat. Vyměňte politiky je jednou z takovýchto iniciativ a v rámci toho, co lze momentálně na webu najít, je nevyvoleným asi nejblíž. Náš kolega z naší fb skupiny Opičák Odumbo se dostal do úzkého kontaktu s lidmi z této iniciativy. Po několika srazech s těmito lidmi postupně zjistil, že iniciativa je opravdu důvěryhodná a že to opravdu není žádný Trojský kůň nějaké politické strany (spekulovalo se o Věcech veřejných), ale parta lidí, kteří chtějí něco změnit a něco pro to dělají. Po několika průběžných rozhovorech a také vzhledem k aktuální situaci u nevyvolených jsem se rozhodl, že v rámci toho sjednocování ustoupíme do ústranní a Výměnu politiků podpoříme.

Jistě, nesouhlasíme s touto skupinou úplně ve všem. Například jejich postoj vůči České pirátské straně bych nepovažoval zrovna za šťastný. A daly by se najít i další věci. Ale na druhou stranu, skupina má, což je jasně vidět už i z jen jejich webu, zcela nesrovnatelně větší prostředky a kontakty pro úspěšný boj za svou myšlenku, zatímco za Nevyvolenýma stojí pouze dva lidé (a v posledních týdnech víceméně už jen jeden), kteří si o prostředcích, jež mají k dispozici "Výměníci", mohou nechat jen zdát. Nejdůležitější je samozřejmě myšlenka iniciativy. Jak jsem již poznamenal, není od nás vzdálená zase tolik. Měl bych-li to vyjádřit jednou krátkou větou, řekl bych: "Vyměňte politiky a volte ty nevyvolené".

Co z toho všeho vyplývá? Především to, že do voleb již nevyvolení nebudou vyvíjet žádnou aktivitu, aby to nepůsobilo byť sebemenší "trhání sil". Tímto se omlouvám, že slibované rozhovory se stranami nakonec nebudou. V posledních týdnech navíc i v soukromém životě nešlo všechno úplně nejlíp a tak na to člověk neměl ani moc myšlenky. Snad se za to na nás nebudete moc zlobit. Jinak ale web zůstává beze změny a v plném provozu. Pokud by ještě někdo chtěl samolepky, stále jsou k dispozici a je možno je objednat.

Na závěr bych si pak dovolil pár slov ohledně tématu budoucnosti Nevyvolených. Nejdřív předešlu, že Nevyvolení byla (resp. stále je) iniciativa, která si neplánovala delší fungování, než do květnových voleb, které jsou již pomalu za dva týdny. Na druhou stranu jsem si vědom toho, že rozpustit takový projekt úplně by byla možná škoda. Ale zase na třetí stranu se musím přiznat, že mi už trochu došla šťáva. Přece jen, i když to bude znít trochu paradoxně, nejsem člověk co by měl vyvinuté politické myšlení a cit a politika určitě není to hlavní, čemu bych chtěl věnovat své síly a čas. Nicméně uvidíme. Každopádně, pokud by se našel někdo, kdo by měl chuť a schopnosti se do fungování nevyvolených plně zapojit, nebo je třeba i převzít, popř. nějak integrovat do jiného podobného projektu, tak náš mail je k dispozici a můžeme si o tom popovídat.

Tak si přejme, ať v následujících volbách dojde konečně k výměně politiků, a to ve prospěch těch nevyvolených.

 

Jakub Moravčík