Mnoho lidí nechodí k volbám, protože nemají koho volit, a pokud ano, jedná se o stranu tak okrajovou, že dát jí svůj hlas z jejich pohledu nemá smysl. Druzí se k volbám přeci jen vypraví, buď volí dle svého svědomí neparlamentní stranu a jsou předem smířeni s tím, že jejich hlas propadne, za což jim velmi děkuji, nebo, bohužel daleko častěji, volí strany, které mají šanci projít do parlamentu, a to tak, že hlasují proti někomu, nebo vybírají nejmenší zlo, a tím udržují současnou partiokracii nejen u moci, ale i u penězV takovém případě totiž dají tomu, koho s odporem a znechucením volili, minimálně 100,- Kč ze svých daní v případě voleb parlamentních a 30,- Kč za platný hlas v případě voleb Evropských..

A tak tu stále máme velkou čtyřku, která se pomalu a jistě brzy stane trojkou a zpravidla jednu, těsně před volbami založenou velmi pochybnou a nevěrohodnou pidistraničku, jako byli v minulých volbách uměle obrození Zelení, letos tato úloha připadne nejspíše Karlu Schwarzenbergovi, možná zhrzené europoslankyni  Bobošíkové, či mediálnímu mágovi Radku Johnovi. Řečeno slovy Doktora Sládka, stanou se 5-ti procentní pijavicí, kterou všichni potřebují k získání většiny v poslanecké sněmovně. Šéfové velkých stran se na sebe mračí a osočují se navzájem, a jejich podřízení se vesele scházejí na jachtách podezřelých lobbystů.

Všichni mají jedno společné.. Dostatek peněz na volební kampaň. Tím se odlišují od tradičních, dlouhá léta existujících neparlamentních stran, které jsou cílevědomě diskriminovány a ubíjeny  volebními kaucemi, povinným každoročním auditem a dalšími věcmi, na které parlamentní stany mají dostatek peněz minimálně z příspěvku za získané hlasy, který je vyplácen stranám, které dosáhnou alespoň 1,5% platných hlasů, což je další promyšlený fígl pro omezení konkurence v politice.

Vězte, že tradiční neparlamentní strany, které existují už mnoho let, jako je Koruna Česká, Česká strana národně socialistická, Pravý blok a další se před každými volbami pracně skládají na volební kauce, aby se zúčastnily voleb alespoň v těch krajích, kde mají dostatečně silnou členskou základnu na to, aby kauci ve výši 15.000 korun za každý ze 14-ti volebních krajů, mohli ze svých kapes zaplatit. Nejsou zváni do předvolebních diskusí, noviny o nich nepíší, volební kampaň, pokud vůbec nějakou mají, si platí sami jednotliví kandidáti.

Věřte, že v těchto podmínkách dokáží dlouhá léta žít a pracovat jen idealisté, kteří mají opravdový a upřímný zájem něco udělat pro svou zemi a národ.

Jak z toho ven? Jděte k volbám a volte skutečně jen toho, koho chcete a nemyslete na to, že Váš hlas v těchto volbách propadne. Minimálně tím potrestáte darebáky, kteří dnes vládnou naším jménem a smějí se nám do obličeje. Nedostanou totiž peníze za váš, byť propadlý, ale přesto platný hlas.

Vaše, zatím neparlamentní strana, se v těchto volbách pravděpodobně opět do parlamentu nedostane, ale třeba i díky Vašemu hlasu překročí 1,5%, a tak získá za Váš hlas 100 korun na svou další činnost. Tak tuto stranu obrovským způsobem podpoříte. Bude totiž mít v příštích senátních, komunálních či parlamentních volbách i na střídmé propagační výdaje bez potřeby získávat podivné sponzory. V dalších volbách díky tomu dosáhne možná i na 3% hranici, od které jí ze zákona náleží roční příspěvek na provoz strany. To vámi volené straně umožní konsolidaci, vytvoření alespoň krajských sekretariátů a pravidelnou propagaci svého volebního programu.

Utečou sice možná i dvě volební období, ale máme novou štiku ve shnilém partajním rybníku, která není zavázaná pochybným sponzorům a konečně rozvíří kamarádšofty mezi zdánlivě ideologicky nesmiřitelnými rivaly ve stávajícím parlamentu či senátu. Teprve pak se začne doopravdy bojovat s korupcí, kriminalitou, nepřehlednými zákony, poslaneckou imunitou a dalšími věcmi, o kterých se před každými volbami tak hlasitě žvaní..