Bez jednoty není síla

20.04.2010 12:18

(následující text byl sepsán na základě mého příspěvku z knihy návštěv 18.4.2010 (18:33) a reakce jednoho návštěvníka na něj)

Květnové volby jsou již takřka za dveřmi (a, přiznejme si to, Paroubek takřka na premiérském křesle) a já nejpozději od času, co se Nevyvolení spustili, pozoruji, že na internetu přibývají různé weby nebo facebookové skupiny, v jejichž základu stojí skutečnost, že lidé mají vládní garnitury už vážně dost, a snaží se přesvědčit i další ovčany, aby se konečně probudili. To je věc jistě pozitivní, ovšem hned při prvním pohledu si člověk všimne jednoho základního problému, jež tyto snahy předem takřka odsuzuje k nezdaru.

Těchto iniciativ je totiž několik a ač mají (snad) toho společného jmenovatele, že chtějí současným politikům dát definitivní pá pá, ve všem ostatním se jejich myšlenky a snahy liši. Rozptyl toho, k čemu daná iniciativa, skupina či jednotlivec vyzývá,je rozepjatá od totálního bojkotu voleb, přes myšlenky hlasovat neplatnými volebními lístky, výzvě k volbě malých stran (jako třeba Nevyvolení), až po kroužkování politiků ze spodní části kandidátky. A dá se asi těžko očekávat nějaké sjednocení pod jeden společný subjekt, který by pak získal na potřebné síle, založené na skutečné jednotě. Jednak, kdo by rád ustupoval, a jednak - což je pochopitelné - pokud má daný subjekt sám u sebe svou myšlenku dobře vyargumentovanou a je opravdu přesvědčen, že jen ona může být funkční, těžko ji bude obětovat pro nějakou, jež se mu zdá být naprosto neúčinná. Z takového stavu roztříštěnosti pak vládní garnitura opravdu strach mít nemusí; jak by ji mohl ohrozit?

Přesto si říkám, že by asi mělo smysl všechny tyto iniciativy společně oslovit a vyzvat k nějaké mailové diskuzi na toto téma (snad by se mohli zapojit i příznivci některé iniciativy, třeba Nevyvolených - měli by-li zájem). Třeba bychom se dočkali překvapení a alespoň k nějakému spojení by došlo. Největším problémem by jistě byl zákon o nepřímé úměrnosti obsahu a rozsahu - čím větší počet lidí, tím obsahově minimálnější myšlenka, na níž se shodnou. To je realita. Napadlo mě totiž vytvořit alespoň nějaký společný banner, který by si každá z těchto iniciativ mohla dát na svůj web jakožto takový jednotící prvek, hlásící se k určité společné myšlence. Ale zase na druhou stranu, nevěřím, že by to přineslo nějaký podstatný efekt. Diskuse má mnohem větší smysl. Od čeho existují argumentace? Od toho, aby přesvědčila druhého o (své) pravdě. Diskuse, kdy si pouze vzájemně postmodernisticky povíme své názory, zjistíme že se neshodnem a že nejlepší bude se ve své vzájemné jinakosti respektovat, je ztrátou času.

A právě času je málo. Do voleb se toho již stihnout příliš nedá. Ale v naší zemi je situace taková, že má smysl se "o něco snažit" i po nich. Je to běh na delší trať.

Asi se pokusím nějaký ten společný mail všem iniciativám sepsat. Mezitím budu zvědav na vaše názory

 

Jakub Moravčík

 

Na závěr ještě seznam iniciativ (vedle Nevyvolených), o nichž vím. Víte-li o další, dejte mi prosím vědět a doplním ji. Naopak, pokud se vám zdá, že některá z níže uvedených nemá v seznamu co dělat, také mi dejte vědět.

 

Defenestrace 2010

Nevolte

Petice "Už vás máme dost!"

Vyměňte politiky

Zbavme se našich politiků

Změň politiku